Miód pszczeli nektarowy leśny

Miód leśny jest produkowany przez pszczoły z nektaru roślin leśnych i spadzi. Grupa roślin leśnych może zawierać między innymi: borówka, dzika róża, lipa, rumianek, malina i zioła. Zapach jest dość intensywny, przypominający leśną polanę.
Ten miód posiada intensywną barwę, która może przybrać kolor jasno- lub ciemno-bursztynową. Ma on słodki i lekko żywiczny posmak.
Miód leśny uzupełnia niedobory potasu, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia oraz manganu.
Główne właściwości miodu leśnego to:
- udrażnia drogi oddechowe;
- pomaga zwalczyć zaburzenia trawienia;
- wzmacnia układ nerwowy;
- działa bakterobójczo.
Miód leśny jest pakietem 2-w-1, ponieważ posiada lecznicze właściwości miodów nektarowych i miodów spadziowych. Jest świetnym cennym i bogatym składnikiem na stany wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Można go również używać jako maseczka na cerę lub włosy.
Miód pszczeli nektarowy rzepakowy

Miód rzepakowy ma jasno żółty kolor. Ten miód jest jednym z pierwszych miodów po zimie (na przełomie kwiecień/maj) jakie pszczoły produkują w pasiekach. Proces krystalizacji zachodzi bardzo szybko w stosunku do pozostałych odmian. Nie jest to dziwne, że zapach jak i smak przypomina pola rzepaku. Smak miodu jest łagodny, pozostawiając lekką goryczkę.
Główne właściwości miodu rzepakowego to:
- wzmocnienie serca;
- obniża ciśnienie krwi;
- wzmacnia, pobudza i odtruwa wątrobę;
- wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych;
- regeneruje zewnętrzne rany skórne.
Miód rzepakowy zawiera olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholinę i kumarynę. Cechuje się bogatym zasobem boru, który pomaga w budowie tkanki kostnej oraz poprawnej pracy śledziony i tarczycy. Poza tym znajdziemy tam również witaminy B, K i C.
Wspomaga organizm przy dużym wysiłku fizycznym i umysłowym, poprawia myślenie i koncentrację. Miód rzepakowy jest uznawany za substancję łagodzący działania używek, takich jak alkohol oraz papierosy.
Miód pszczeli nektarowy słonecznikowy

Miód słonecznikowy jest bardzo rzadkim miodem spotykanym w Polsce. Ma on jasną i soczyście żółtą barwę. Wyczuwalna jest jego słodkość i łagodność w tym samym momencie. Jest dobrym substytutem do miodu lipowego oraz wielokwiatowego. Proces krystalizacji zachodzi bardzo szybko.
W składzie znajdziemy glukozę, wodę, fruktozę i inne cukry proste, enzymy i związki fenolowe, flawonoidy, biopierwiastki. Jest bogaty w węglowodany.
Główne właściwości miodu słonecznikowy to:
- udrażnia drogi oddechowe;
- wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego;
- obniżenie ciśnienia (chroniąc przed miażdżycą);
- wzmacnia nerki;
- pomoc w walce z cholesterolem;
- pozytywny wpływ na wątrobę i jelita.
Ten miód jest bezkonkurencyjnym zastrzykiem na poprawę humoru, przypływ energii, odbudowę siły oraz odprężenie i relaks.
Miód słonecznikowy świetnie się sprawdzi grupie osób, które potrzebują dużą ilość łatwo przyswajalnej energii.
Miód pszczeli nektarowy wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy może przyjąć różną barwę, od jasnego do bardzo ciemnego, która jest zależna od mieszanki kwiatów jak i okresu zbioru. Smak charakteryzuje się łagodnym i bardzo słodkim.
Jego właściwości mają szerokie zastosowania, ponieważ jest pozyskiwane z wielu rodzajów roślin. Znajdziemy w nim minerały takie jak : żelazo, magnez, fosfor, potas, molibden i wapń oraz witamy: A, B, C i PP.
Główne właściwości miodu wielokwiatowego to:
- wzmacnia odporność;
- uzupełnia niedobory składników mineralnych;
- pobudza przemianę materii;
- pozytywny wpływ na skórę;
- poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego.
Może być stosowany na rozluźnienie i odprężenie organizmu, a także na przemęczenia psychiczne, jak i fizyczne.
Miód wielokwiatowy będzie świetnym łatwo przyswajalnym źródłem energii. Może być również używany do DYI maseczek czy też peelingów.